انبوه آخر دنیاست

ویترینی از کشاورزی و گردشگری در جنوبی ترین نقطه گیلان

پس از گذشت دو ساعت به لوشان رسیدیم و گردنه‌های پرپیچ و خم و دلهره آوره عمارلو را در پیش گرفتیم و پس از یک ساعت به شهر تاریخی جیرنده رسیدیم و بدون معطلی مسیر را برای رسیدن به انبوه ادامه دادیم و دیگر آسمان کاملاً آبی شده بود و خورشید از آن سوی ابرها نمایان بود و بر ما می‌تابید.

 

پس از گذشت دو ساعت به لوشان رسیدیم و گردنه‌های پرپیچ و خم و دلهره آوره عمارلو را در پیش گرفتیم و پس از یک ساعت به شهر تاریخی جیرنده رسیدیم و بدون معطلی مسیر را برای رسیدن به انبوه ادامه دادیم و دیگر آسمان کاملاً آبی شده بود و خورشید از آن سوی ابرها نمایان بود و بر ما می‌تابید.

«انبوه» انگار آخر دنیاست هر چه قدر می‌رویم به این روستای تاریخی و زیبا نمی رسیم، روستایی که به «ماسوله دوم گیلان» معروف است اما در مسیر حتی یک تابلوی در خور شأن برای دستیابی راحت تر و مسیریابی آسان به این روستا وجود ندارد و از این رو دو راهی‌های مسیر را با پرس و جو از بومیان منطقه ادامه مسیر دادیم.

هر چه به روستای تاریخی انبوه نزدیک تر می‌شدیم لکه گیری های مسیر بیشتر خودنمایی می‌کرد، گویا سفر سر زده آقای استاندار به این روستا مسئولین محلی را به تکاپو انداخته است تا حداقل برای خوشایندی آقای استاندار، مردمان روستا طعم خدمت را برای چند صباحی بچشند، البته این را هم بگویم که بخشی از راه دسترسی ویه و ناوه به انبوه آسفالت شده و مابقی مسیر هم قرار است آسفالت شود.

بعد از گذشت حدود ۵ ساعت پیمایش مسیر، سیمای جذاب، تاریخی و پلکانی روستای «انبوه» از دور نمایان شد، بافت پلکانی و تاریخی روستا در دل باغات انار، گردو و فندق و تاک‌های به هم پیوسته، منظره دلفریبی خلق کرده است.

وارد روستا می‌شویم بانوان و دختران با لباس‌های رنگ به رنگ محلی از پیش چشم ما رژه می‌روند، یکی دبه آب به دست، آن یکی خوشه انار و آن یکی هم بچه بغل، تصویر قشنگی از یک روستای با اصالت و سنت محور در ذهن تداعی می‌کند.

 

اقتصادی به نام «انار»

وارد باغ «مشتی مظفر» شدیم، پیرمردی دست و دل باز و گشاده رو که از همان ابتدا بعد از احوالپرسی به ما «انار» تعارف کرد. وی در حالی که سفارش چای می‌داد، به خبرنگار مهر گفت: انار انبوه پیشینه ۱۰۰ ساله دارد و از محصولات مهم منطقه عمارلو است.

اسدی با اشاره به دشواری‌های باغداری و کشاورزی بیان کرد: افزایش هزینه‌ها، تورم و دیگر مشکلات ویژه باغداری سبب شده تا اقبالی برای ادامه باغداری نباشد.

وی با تاکید بر لزوم توجه به امر باغداری و کشاورزی افزود: اقتصاد و معیشت روستاییان انبوه به انار و باغداری است.

این باغدار با اشاره به تنوع محصولات در این روستا بیان کرد: انبوهی ها دارای سنت‌های شیرین و به یادماندنی هستند که با چنگ و دندان از یافته‌های سنتی دیار دفاع می‌کنند.

 

اسدی با اشاره به ویژگی‌های انار انبوه اضافه کرد: انار انبوه گیلان مشتریان خوبی از استان‌های قزوین و زنجان دارد و در فصل انار چینی، بخش اعظمی از بازار این استان‌ها را تأمین می‌کند.

 

وی با انتقاد از قیمت پایین انار انبوه افزود: قیمت انار به نسبت زحمات فراوان باغداران و همچنین کیفیت این محصول، بسیار کم است.

 

انار انبوه به وقت برندسازی

خانم اسدی دختر این باغدار انبوهی، در حالی که دیگ ترشی انار را هَم می‌زد، گفت: انبوه از جمله روستاهای با اصالت کشور است که زنان پا به پای مردان در باغات مشغول هستند و برای کسب روزی حلال تلاش می‌کنند.

وی با بیان اینکه انار انبوه برندسازی نشده است، افزود: تلاشی برای معرفی این محصول خاصِ گیلان نشده است و بیشتر خریداران انار انبوه برای گیلان، قزوین و زنجان هستند.

این بانوی انبوهی گریزی هم به لباس محلی و سنتی این روستا زد و اضافه کرد: بانوان روستای انبوه از با اصالت ترین بانوان کشور هستند و شناسایی و هدف بیشتر انار انبوه با پوشش سنتی مردم گره خورده است.

اسدی با بیان اینکه انبوه را به انار شیرینش می‌شناسند، گفت: این روستا دارای ظرفیت‌های فراوان گردشگری، تاریخی و کشاورزی است که با ادغام این بخش‌ها می‌توان به توسعه رسید.

وی با تاکید بر توسعه گردشگری روستای تاریخی انبوه، افزود: کارهای خوبی از سوی میراث فرهنگی برای معرفی انبوه شده اما ظرفیت این روستا بیش از این حرف‌ها است و باید توجه بیشتری به آن شود.

 

چشم انبوه هم به جمال استاندار روشن شد

«اسدالله عباسی» استاندار گیلان که به عنوان اولین استانداری است که به «انبوه» می‌رود، اظهار کرد: انبوه دارای مردم نجیب، پرتلاش و متدینی است که در آوردگاه‌های مختلف اثر گذار بوده‌اند.

وی، انار انبوه از با کیفیت ترین محصولات خواند، افزود: توسعه و تقویت این محصول و سایر محصولات کشاورزی و باغی در انبوه مورد تاکید است.

استاندار گیلان با اشاره به ویژگی‌های روستای انبوه، بیان کرد: وجود ظرفیت‌های گردشگری و تاریخی از یک سو و همچنین قابلیت‌های کشاورزی این روستا سبب شده تا اقتصاد این منطقه پویا شود.

 

تولید حدود ۴ هزار تن انار در گیلان

«صالح محمدی» رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان در گفت و گو با مهر، اظهار کرد: در سطح ۹۵ هکتار از اراضی شهرستان رودبار انار باکیفیت تولید می‌شود، که در این میان از سطح ۱۰۰ هکتار اراضی کشاورزی روستای انبوه در ۴۵ هکتار آن انار و در سایر اراضی گردو، فندق و زیتون تولید می‌شود.

وی از تولید حدود ۴ هزار تن انار ترش و شیرین در گیلان خبر داد و افزود: پیش بینی می‌شود هزار و ۷۶۰ باغدار گیلانی امسال ۳ هزار و ۹۶۰ تن انار ترش و شیرین برداشت کنند که ارزش این مقدار انار به ۴۷ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان می‌رسد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان با بیان اینکه بیشتر شهرهای گیلان باغ انار دارد، گفت: شهرستان رودبار به دلیل شرایط آب و هوایی تنها تولید کننده انار شیرین با هزار و ۷۳۵ تن تولید در گیلان است.

محمدی با اشاره به فواید مصرف انار بیان کرد: به گفته کارشناسان تغذیه میوه انار برای اختلالات معده، مشکلات قلبی، مراقبت از دندان‌ها، درمان آرتروز، جبران کم خونی و بهبود دیابت مفید است.

وی ادامه داد: در گیلان با انار غذاهای متنوعی پخت می‌شود که از آن جمله می‌توان به مرغ شکم پر، آش انار، خورشت انار، انار بیج، مرغ ترش و کال کباب اشاره کرد.

 

سنت ۳ هزار ساله انارچینی در گیلان

«ولی جهانی» مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان در گفت و گو با مهر، اظهار کرد: ظرفیت و قابلیت‌های گردشگری روستای تاریخی انبوه زبانزد خاص و عام است و از این رو می‌تواند به عنوان مقصد اصلی گردشگران تبدیل شود.

وی با اشاره به جذابیت‌های گردشگری کشاورزی انبوه افزود: برپایی آئین سنتی شکرانه انار در انبوه هر ساله با استقبال کم نظیر مردم مواجه می‌شود که همین موضوع خود یک نوع فعالیت گردشگری بر پایه کشاورزی است.

مدیرکل میراث فرهنگی گیلان با بیان اینکه انار چینی یکی از سنت‌های گذشته گیلانیان است، گفت: جشنواره و آئین سنتی برداشت انار در انبوه یکی از سه جشنواره ثبت شده گیلان در فهرست رویدادهای ثبت شده کشور است.

جهانی با اشاره به سنت ۳ هزار ساله انار چینی در گیلان و روستای انبوه اضافه کرد: انار چینی و همچنین فروش محصولات فرآوری شده و مشتقات انار در انبوه موجب رونق اقتصادی منطقه شده است.

وی با اشاره به پل تاریخی انبوه، افزود: برای مرمت و بازسازی این پل ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار تخصیص یافته و قرار است با مشارکت اداره کل میراث فرهنگی استان قزوین مرمت و بازسازی شود.

 

انار انبوه خوب معرفی نشده است

«رضوان محرابی» یکی از مسافرین و گردشگران قزوینی که برای خرید انار به انبوه آمده در گفت وگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: سهولت دسترسی از سمت قزوین، جذابیت‌های کم نظیر روستای انبوه و همچنین میوه استراتژیک این روستا سبب شده تا هر ساله در چنینی ایامی شاهد حضور گردشگران زیادی در روستای انبوه باشیم.

وی با انتقاد از کمبود برخی امکانات افزود: پذیرایی از این حجم از گردشگران نیازمند فراهم سازی زیرساخت‌ها است که باید مورد توجه مسئولان قرار گیرد.

این شهروند قزوینی با اشاره به تلفیق دو مقوله کشاورزی و گردشگری برای انبوه اضافه کرد: فرهنگ گردشگری کشاورزی باید در بین اهالی انبوه نهادینه شود.

 

محرابی با اشاره به کیفیت محصول انار انبوه بیان کرد: اقلیم و خاک انبوه سبب رویش و پرورش یکی از بهترین نوع انارها در کشور شده است.

وی با بیان اینکه انار انبوه باید بیشتر معرفی شود، افزود: به نسبت کیفیت عالی انار انبوه، تبلیغات مؤثری برای آن صورت نگرفته است.

 

ظرفیت گردشگری انبوه مغفول مانده است

«ابراهیم حسینی» یکی از شهروندان گیلانی که در حال خرید انار انبوه بود به خبرنگار مهر گفت: کیفیت محصولات گیلان به ویژه انار انبوه کم نظیر است

وی با اشاره به مسیر نامناسب و خطرآفرین لوشان – جیرنده و جیرنده به انبوه افزود: دست اندازها از یک سو و عدم نصب علائم هشدار دهند و حفاظ از سوی دیگر منجر به بروز وقایع تلخ می‌شود.

حسینی با اشاره به قابلیت‌های گردشگری انبوه، اضافه کرد: روستای تاریخی انبوه از جمله روستاهای گردشگر پذیر گیلان است که در دورترین نقطه این استان واقع شده است.

وی با بیان اینکه ظرفیت گردشگری انبوه مغفول مانده است، افزود: تنوع فرهنگ و اقوام در موقعیت جغرافیایی گیلان، ظرفیت مناسبی برای جذب گردشگر و توسعه این صنعت در انبوه به شمار می‌رود.

 

دالانی از داد و ستد در باغات انار

وقتی پای درد و دل باغداران انبوهی می‌نشستیم و در کنار چای قندپهلو و ظرف‌های مسی پر از یاقوت‌های سرخ، از دغدغه‌هایشان می‌گفتند، سادگی، نجابت، مهمان نوازی و مهر را می‌توانستید از میان حرف‌هایشان، رفتار و نگاه خسته شأن دید.

مردمان دیار یاقوت‌های سرخ به قدری متواضع و فروتن هستند که تنها خواسته آنها حل مشکلات اولیه و سهولت امورات کشاورزی بود، انها در کنار انار، فندق، گردو و خرمالو هم کشت و تولید می‌کنند و راه درآمدشان منبسط به امورات کشاورزی است.

 

یک روز اناری در انبوه جنوبی ترین نقطه گیلان همزمان با غروب خورشید به انتها رسید اما دالان‌های داد و ستد همچنان داغ بود و هر کسی تلاش می‌کرد دَشت آخر بازار را از آن خود کند.

روستای تاریخی انبوه با توجه به برخورداری از ظرفیت‌های کشاورزی و گردشگری نظیر باغات زیبای انار، گردو، فندق و گندم زارهای مستعد و همچنین بافت تاریخی و پلکانی، «پل خشتی طاقی»، «مسجد جامع»، «قلعه باستانی چسیمارود» و «قبرستان باستانی گروچل» و همچنین وجود قدیمی ترین سنگ قبر گیلان در این روستا، ویترینی از شاخصه‌های کشاورزی و گردشگری در خود جای داده که می‌توان از این شاخصه‌ها در حوزه تقویت گردشگری کشاورزی استفاده کرد.