عمق فاجعه در یک پرونده جنجالی؛

اختلاف قیمت زیاد املاک دخانیات گیلان در کمتر از ۳ ماه!

گیلان نوا؛ مهر ماه سال جاری، خبر تصمیم شرکت دخانیات ایران برای فروش دو ملک خود در گیلان به بهانه مولدسازی رسانه ایی شد.

به گزارش گیلان نوا به نقل از گیل خبر؛ مهر ماه سال جاری، خبر تصمیم شرکت دخانیات ایران برای فروش دو ملک خود در گیلان به بهانه مولدسازی رسانه ایی شد.

بر این اساس قرار بود انبار ناصریه دخانیات در میدان فرهنگ رشت به مساحت ۶۰۳۶۱ متر مربع با قیمت پایه ۸۸۰ میلیارد تومان و اداره پخش و فروش و فروشگاه واقع در شهرداری رشت به مساحت ۹۱۴۰ متر مربع با قیمت پایه ۲۶۷ میلیارد تومان طی مزایده‌ای به فروش برسند.

با این حال پس از انعکاس این خبر در بسیاری از رسانه‌ها و با ورود سریع و جدی دستگاه قضا و توجه ویژه حجت الاسلام صادقی نیارکی، رئیس کل دادگستری استان گیلان، روند فروش این املاک تا بررسی‌های بیشتر ابعاد ماجرا متوقف شد.

نحوه فروش املاک دخانیات گیلان حتی با مخالفت مصطفی صابر، مدیر مجتمع دخانیات استان روبرو شد که در نهایت به برکناری ناگهانی وی به دستور مهدی آشتیانی، مدیرعامل شرکت دخانیات ایران منتهی شد!

خبرها حاکی از آن است که پس از توقف فرایند فروش، با دستور دادسرای رشت، یک تیم ۵ نفره کارشناسی، دو ملک دخانیات گیلان را ارزش گذاری مجدد کردند.

بر این اساس انبار ناصریه دخانیات به قیمت ۱۶۰۶ میلیارد تومان و اداره پخش و فروش به قیمت ۲۹۵ میلیارد تومان قیمت گذاری شده‌اند.

با مقایسه کارشناسی اولیه سه نفره که توسط کانون کارشناسان رسمی دادگستری صورت گرفت و کارشناسی ثانویه که توسط تیم پنج نفره مرکز کارشناسان قوه قضاییه انجام شد، می‌توان به عمق فاجعه پی برد. اگر از اختلاف ۲۸ میلیاردی ملک اداره پخش و فروش دخانیات واقع در شهرداری رشت صرفه نظر کنیم، اما نمی‌توان از اختلاف تقریبا ۲ برابری و ۷۲۰ میلیارد تومانی انبار ناصریه دخانیات گیلان واقع در میدان فرهنگ به همین راحتی چشم پوشی کرد.

به عبارت دیگر اگر گزارش‌ها و فشارهای رسانه‌ها و ورود سریع دستگاه قضا به این پرونده نبود، املاک شرکت دخانیات گیلان که نه یک شرکت خصوصی، بلکه یک شرکت دولتی و متعلق به مردم است، با قیمتی تقریبا نصف ارزش‌ واقعی به فروش می‌رفت و عملا می‌توان گفت که تضییع حقوق بیت المال در این پرونده صورت می‌گرفت.

به نظر می‌رسد براساس نظر جدید کارشناسی، شرکت دخانیات ایران از روی اهمال و یا …، قصد داشت تا املاک دخانیات گیلان را تحت عنوان مولدسازی اما بدون هیچ‌گونه ارزش افزایی و یا تغییر کاربری که منجر به افزایش ارزش املاک شود، به فروش برساند.

جالب توجه است که این امر تقریبا نهایی شده بود و اگر ورود سریع دستگاه قضایی نبود، این املاک با قیمتی نازل و تقریبا بیش از ۷۵۰ میلیارد تومان ارزان‌تر به فروش می‌رفت و از آنجا که خریدار طی مراحل قانونی ملک را خریده بود، دیگر کاری از دست کسی بر نمی‌آمد.

آشتیانی، مدیرعامل شرکت دخانیات ایران باید پاسخگو باشد که چرا برای فروش املاک دخانیات گیلان به این میزان عجله و شتاب و اصرار وجود داشت؟ املاکی که حتی می‌توان با مشارکت سرمایه‌گذاران و استفاده از ظرفیت بالقوه این ساختمان‌ها و عایدی دریافتی ماهیانه، ارزش افزوده به مراتب بالاتری در گیلان خلق کند.

بررسی پرونده فروش این املاک بهتر نشان می‌دهد که ضعف ساختاری مدیریتی در شرکت دخانیات ایران، تا چه حد در این سال‌ها باعث آسیب فراوان به مجتمع دخانیات گیلان شده است؛ بدین صورت که تعداد تولیدات این مجتمع از ۲۵ میلیارد نخ سیگار سالیانه به ۱۰ میلیارد و تعداد کارگران آن از ۲۷۰۰ نفر به ۱۰۰۰ نفر کاهش پیدا کرده است.

آن‌هایی که مدعی مبارزه با فساد و فسادستیزی هستند، اما اصل و فرع را اشتباه گرفته‌اند، بهتر است نسبت به این قبیل قضایا، توجه بیشتری داشته باشند.